Copou Parcul Poeziei - Ioan Moldovan

Ioan Modovan

 

Nascut la 20 martie (in acte 21 martie) 1952 in satul Muresenii de Campie, comuna Sava (astazi comuna Palatca), judetul Cluj.  In 1972 intra primul la Facultatea de Filologie a Universitatii “Babes-Bolyai”- sectia romana-latina si, incepand cu anul al doilea, activeaza la revista studenteasca “Echinox”, fiind redactor, apoi secretar de redactie. Dupa absolvirea facultatii (in 1976, dupa ce cu un an inainte se casatorise cu Petronela Pantis, colega la facultate si in redactia “Echinox”-ului, anul absolvirii fiind si cel al nasterii primului fiu, Rares, cel de-al doilea, Vlad, nascandu-se in 1981, la Baia Mare ) lucreaza ca dascal in Maramures, la Cavnic, Baia Sprie si Baia Mare, continua sa scrie si sa publice in publicatiile locale, dar si in revistele clujene, participa la sedintele cenaclurilor “Prisma” si “Nord”.

In 1980 debuteaza editorial cu volumul de poezie Viata fara nume, prefatat generos de Ion Pop, la editura “Dacia” din Cluj-Napoca. Urmeaza in 1983 volumul Exercitii de transparenta la editura “Cartea romaneasca” caruia i se acorda premiul UTC pentru poezie si in 1989 volumul Insomnii langa munti, la aceeasi editura (titlul propus, Avantajele insomniei, fusese respins de cenzura). In paralel face parte din colectivul de colaboratori ai Dictionarului de scriitori romani coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi si Aurel Sasu, redactand peste 40 de articole. In primavara anului 1989 se incheie perioada maramureseana , una pe care o considera fertila si despre care vorbeste intotdeauna cu bucurie si melancolie. In aprilie se muta la Oradea (familia proprie urmandu-l din toamna) fiind primit in redactia celebrei reviste “Familia” unde il are coleg pe Ion Simut, el insusi echinoxist; dupa evenimentele din decembrie 1989, pentru o scurta perioada, in redactie vor lucra alti doi echinoxisti – Virgil Podoaba si Gheorghe Perian , iar un al treilea, Traian Stef, activand in aceasta redactie si in prezent. In ianuarie 1990 este ales redactor sef al “Familiei”. In 1993 ii apare volumul Arta rabdarii (Ed. Dacia) pentru care primeste Premiul Asociatiei Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca si al revistei “Poesis” din Satu Mare; in 1997, Avantajele insomniei, antologie de autor (Ed. Helicon, Timisoara), premiul revistei “UNU” Oradea; in 1999, Tratat de oboseala (Ed. Clusium) si O uitare de texte, antologie de autor cu o sectiune de sapte Inedite (Ed. Axa, Botosani, colectia “La Steaua – poeti optzecisti”); in 2002, la implinirea varstei de 50 de ani, editura “Dacia” (director poetul Ion Vadan) ii tipareste volumul Interioarele nebune, in colectia “Poetii Urbei”, o selectie de autor din volumele publicate anterior, urmata de sectiunea care da titlul volumului continand 31 de poeme inedite.

 

 

Cândva

A fost un timp
când căutam un drum,
căutam o cale s-ating
fericirea-n iubire ca un nebun…
…am găsit sentimente de suprafaţă,
iubiri din inimi de ghiaţă
şi printre tărâmuri pline de minciuni
am căutat adevarul pe care-un bărbat
îl întâlneşte o singură dată-ntr-o viaţă.
A fost un timp…
când încercam să-nteleg
ceea ce sunt,
să nu mai trebuiască sa neg,
sa nu mai trebuiasca sa mint.
Am gasit raspunsuri in parte,
lucruri mistice scrise-ntr-o carte
si printre multimile de-ntrebari
fara nici un raspuns
am aflat doar calea spre moarte.

 

În perioda 19 martie – 2 aprilie 2012, în fiecare zi, între orele 10-11 şi 17-18, în zona „Teiul lui Eminescu” din Parcul Copou, puteţi asculta, în format audio, poezie de Ioan Moldovan

Skip to content