In memoriam Mihai Ursachi

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi organizează sâmbătă, 9 martie 2024, un eveniment de aducere-aminte dedicat scriitorului Mihai Ursachi. Astfel, începând cu ora 11:00, la Cimitirul Eternitateadin Iaşi, la mormântul poetului, va avea loc un moment de comemorare prin slujba de Te Deum, ce va fi oficiată de preotul Vasile Vaida.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului ieşean. Alături de familie şi prieteni, scriitori ieşeni vor susţine alocuţiuni şi un recital poetic, începând cu ora 12:00, în Sala de spectacole „Diotima” a instituţiei de cultură din Copou.

Sunt invitaţi să participe scriitorii Cassian Maria Spiridon, Daniel Corbu, Emilian Marcu, Liviu Apetroaie, Ştefania Hănescu şi Paul Gorban. Evenimentul va fi moderat de Adi Cristi.

Mihai Ursachi (17 februarie 1941, comuna Strunga, județul Iași – 10 martie 2004, Iași) a fost poet, povestitor, eseist, profesor și traducător.

Cursurile primare, gimnaziale și liceale le urmează la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani. Apoi, se înscrie la Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Până în 1981, când a emigrat în SUA, din considerente politice nu a avut un loc de muncă stabil. În America, bun cunoscător al culturii germane şi engleze, va intra în viața universitară, fiind, mai întâi, asistent de limba germană la Universitatea Statului Texas, apoi doctorand și lector la Universitatea Statului California. După Revoluție, Mihai Ursachi s-a întors în România. 

A debutat în ianuarie 1968, în revista „Cronica”, cu trei poeme. Editorial, doi ani mai târziu, cu volumul Inel cu enigmă. Activitatea sa literară a continuat cu alte volume de poeme, printre care Missa SolemnisPoemul de purpură și alte poemeDiotimaMarea înfățișareArca, dar și cu povestiri, eseuri, traduceri din limba germană (din Hölderlin, Schiller, Celan). Pentru „realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”, în 2000, Mihai Ursachi a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Posteritatea îl consideră unul dintre cei mai importanți poeți postbelici.

Skip to content