Spațiile publice devin locuri de învățătură, distracție și creație în cadrul FIE!

Cum Festivalul Internațional al Educației își propune în mod programatic să încurajeze participarea ieșenilor la actul cultural-educațional, câteva spații publice consacrate și intens frecventate din oraș vor deveni, pe toată perioada celei de-a III-a ediții a festivalului, adevărate locuri de învățătură, distracție și creație!

Astfel, în perioada 22 – 31 mai 2015, Primăria Municipiului Iaşi și Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană organizează Parcul Educaţiei Nonformale. În Parcul Copou, în vecinătatea teiului lui Eminescu, va fi amenajată o scenă şi amplasat un cort ce va fi deschis zilnic celor care doresc să se implice. Pe perioada celor 10 zile ale festivalului vor avea loc activităţi cultural-artistice, educative şi sportive dedicate copiilor de grădiniţă, elevilor, studenţilor, dar şi ieşenilor care doresc să-şi aducă aminte de copilărie.

„Să învăţăm să jucăm, jucăm să învăţăm” – această activitate se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 ani şi 16 ani. Vor fi activităţi de grup, ateliere de lucru practice, energizere şi icebreakers înainte de fiecare activitate şi se vor obţine rezultate practice, replicabile de către copii. Zilnic se vor organiza ateliere meşteşugăreşti.

Pe perioada festivalului se vor organiza şi ateliere de creaţie plastică. Cei prezenţi vor desena cu ambele mâini simultan, fără să îşi desprindă mâinile de pe foaie, realizând, astfel, o simetrie a imaginii. Apoi vor transforma imaginea obţinută într-o compoziţie plastică. „Pictorul Orb” este o altă activitate ce stimulează imaginaţia, elevii urmând să realizeze desene legaţi la ochi. Se vor picta şi tricouri, pornind de la tematica FIE. Copiii vor lucra şi în echipă, Triptic” fiind activitatea în care se va realiza o lucrare alcătuită din 3 planuri, folosind tehnica mixtă: acrylice şi carioca.

Având ca deviză „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”, viitorii fotbalişti ai Iaşului se vor întrece într-un concurs de jonglerii pe perioada week-end-urilor. Câştigătorii vor primi premii, în joc fiind puse tricouri şi, zilnic, o minge de fotbal cu autografele jucătorilor de la CSMS Iaşi

Pe perioada festivalului se vor organiza şi sesiuni demonstrative de jocuri logice și  sesiuni demonstrative de Mind Lab, ce se bazează pe o metodă educaţională inovatoare de dezvoltare a gândirii copiilor cu vârsta între 4 şi 14 ani.

Pentru cei care doresc să valseze sau să înveţe paşii de tango, instructorii de la trupa „The Sky” vor organiza cursuri de dans.

Detalii despre programul Parcului Educației Nonformale găsiți aici: http://www.fieiasi.eu/program/festivaluri-in-festival/item/43-parcul-copou-parcul-educatei-nonformale.html

***

Tot în cadrul Festivalului Internațional al Educației, în parcul din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” vom putea admira zilnic, între orele 9.00 și 12.00, în cadrul unor miniexpoziţii tematice, opere de pictură, grafică,  arhitectură, design şi sculptură, create de elevi de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” şi studenţi de la Universitatea de Arte „George Enescu”. Nu vor lipsi nici momente artistice asigurate de Ansamblul Folcloric „Ciobănașul”, Ansamblul coregrafic „Arabesque”, Ansamblul coral al Colegiului de Artă „Octav Băncilă”, Trupa de teatru „Masquarade”, Cvartetul de coarde „Crescendo” și Cvintetul de suflători „Animato”.

Detalii despre manifestările din parcul din fața Teatrului Național puteți găsi aici: http://www.fieiasi.eu/program/festivaluri-in-festival/item/40-inspectoratul-scolar-judetean-iasi-initiator-si-partener-principal-al-fie.html

***

Nu în ultimul rând, în perioada 22 – 31 mai 2015, pe durata Festivalului Internațional al Educației, spaţiile indoor şi outdoor din Piaţa Unirii vor găzdui o manifestare colectivă a artiştilor ieșeni și nu numai. „Piaţa Unirii – Piaţa Artelor” îşi propune să reunească colecţii inedite de artă şi să creeze un spectacol al actului creator. În Piața Unirii vor avea loc ateliere coordonate de tineri artişti, creaţiile fiind realizate pe scenă, în văzul spectatorilor. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 23 mai, de la ora 17.00.

***

În perioada 22 – 31 mai 2015, Primăria Municipiului Iași, alături de Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană, organizează cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional al Educației. Evenimentul se adresează atât publicului din România, cât și celui din regiunile vecine (Republica Moldova și Ucraina).

Detalii complete despre toate evenimentele din cadrul FIE Iași 2015 sunt publicate pe site-ul www.fieiasi.eu și pe pagina de Facebook www.facebook.com/festivaliasi.

Spațiile publice devin locuri de învățătură, distracție și creație în cadrul FIE!

 

Skip to content