Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” în colaborare cu Asociația Tikvah din Oradea vă invită la lansarea și vernisajul expoziției internaționale „Anne Frank – O istorie pentru prezent”, realizată de „Anne Frank House” din Olanda.
Vernisajul va avea loc la vineri, 22 mai 2015, ora 14.00, în foaierul superior al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, în prezența doamnei Caroline Seebregts, Șef Departament Cultură și Presă la Ambasada Olandei la București și a doamnei Emilia Teszler, președintele Asociației Tikvah din Oradea, a cărei mamă este una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 mai – 12 iunie 2015, între orele 10.00 și 17.00, este în format bilingv (română și maghiară), se adresează grupei de vârstă 12-18 ani, în principal, transmiţând un mesaj educaţional. Expoziția prezintă Holocaustul prin prisma vieții Annei Frank și îndeamnă vizitatorii să reflecteze asupra unor noțiuni precum prejudecăți, gândire stereotipă, discriminare și unde pot duce acestea dacă se încalcă principiile democratice.
Pe toată durata expoziției, la orele 11.00, 13.00 și 16.00, în Sala de proiecție va fi difuzat filmul documentar „The Short Life of Anne Frank” (30 min.).
Accesul vizitatorilor este gratuit.
Anne Frank a fost o fată evreică germană, care şi-a pierdut cetăţenia germană în exilul olandez şi care a căzut victimă genocidului nazist din Al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ţinut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supravieţuise, este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziştilor. Anne Frank a scris jurnalul în aproximativ doi ani şi a murit la vârsta de 16 ani.
În anul 2015, Asociația Tikvah prezintă expoziția în România având sprijinul financiar al Ambasadei Olandei care consideră esențială angajarea tinerilor în recunoașterea și înțelegerea pericolelor prejudecăților, gândirii stereotipe, discriminării, precum și înțelegerea importanței de a nu rămâne un spectator pasiv când drepturi și libertăți fundamentale ale altora sunt încălcate.
Evenimentul este inclus în agenda Festivalului Internațional al Educației – FIE Iași 2015.
Informații suplimentare puteți obține pe adresa de e-mail: programe@bjiasi.ro.