Ion Cucu - Cincizeci de ani de literatură (fotografii cu scriitori români)

În perioada 2 – 22 mai 2011,
Casa de Cultură „Mihai Ursachi” vă invită să vizitaţi

EXPOZIŢIA „LA GARD”: Ion Cucu – Cincizeci de ani de literatură (fotografii cu scriitori români)
Aceasta este o primă expoziţie din opera celui mai cunoscut fotograf de scriitori din România, urmând o a doua serie, prilej cu care Ion Cucu va fi invitat la Iaşi.

Dintre scriitorii din prima serie: Mihai Ursachi, Gabriela Adameşteanu, Marta Petreu, Gellu Naum, Marin Sorescu, George Bălăiţă, Mircea Dinescu, Nichita Danilov, Liviu Antonesei, Nichita Stănescu, Emil Brumaru, Dinu Flămând, Marin Preda.

“De 50 de ani Ion Cucu fotografiază scriitori români. Cu o fotofilmotecă de peste 20.000 de imagini, fotoreporterul a cunoscut personal peste 200 de scriitori, participând la toate evenimentele importante desfăşurate în cadrul oficial al Uniunii Scriitorilor din România. Într-o perioadă când zgomotul de fond practicat de diverşi internauţi poartă –zice-se – amprenta istoriei literare, un personaj fabulos ca Ion Cucu nu există în conştiinţa publică. Imaginile sale sunt preluate fără o minimă creditare a sursei în manualele şcolare şi-aşa rupte de realitate. Dedicat pasiunii de-o viaţă, fotografierea scriitorilor, Ion Cucu apare săptămânal exclusiv în revistele literare, singurele care încearcă să păstreze echilibrul între bursa reală a valorii şi gălăgia noilor media, frecventate prea puțin de scriitori importanți și lăsate pe mâna rețelelor literare de ocazie. Fotograf la zece preşedinţi ai USR, Ion Cucu n-a trădat scriitorul român şi fotografia alb-negru, reuşind prin opera sa specială să însufleţească literatura română.” – un cristian

Crezul meu în fotografie e mai presus de orice. Pentru că fotografia e un fel de vânătoare. Fără gloanţe. Cine are perspicacitate, ochi care reacţionează şi vede înaintea altora, cu toate că toţi se uită la acelaşi subiect, trage.” – Ion Cucu

Ion Cucu s-a născut în Bucureşti, la 29 august 1937, şi are studii de medicină neterminate. În anul 1960 a debutat cu fotoreportaje în cotidianul Scînteia Tineretului, unde a format şi a coordonat o echipă de tineri fotoreporteri. În paralel, a colaborat cu Uniunea Scriitorilor din România şi cu gazete literare din Bucureşti şi din ţară.

Din 1975, la revista Luceafărul, a iniţiat rubrica O istorie a literaturii contemporane văzută de Ion Cucu, unde a publicat săptămânal, timp de două decenii, fotografii din viaţa literară românească.

Din 1990 este colaborator permanent al revistei România literară. A ilustrat numeroase lucrări de specialitate, dicţionare ale scriitorilor români şi cele mai importante istorii literare, printre care Dicţionarul scriitorilor români (M. Zaciu, M. Papahagi, Al. Sasu), Dicţionarul general al literaturii române (coord. Eugen Simion), Istoria literaturii române contemporane, 1941-2000 (Alex Ştefănescu), Istoria critică a literaturii române (Nicolae Manolescu).

Expoziţii personale: Nichita Stănescu, 60 de ani de la naştere, Ateneul Român, 1993; Poeţi contemporani, în cadrul primului Festival de Poezie al Municipiului Bucureşti, la Uniunea Scriitorilor din România, 2000; Clipe de viaţă, Club “Prometheus”, 2003; Călătoria (7 iunie – 7 noiembrie 2006, Muzeul Naţional al Literaturii Române). În 2006 i-a apărut la editura Charmides volumul I din O istorie literară a privirii, o istorie în imagini a literaturii române postbelice. În mai 2010, Târgul Alternativ de Carte l-a avut invitat de onoare al primei ediţii. În 2010 a apărut primul volum al trilogiei Cucu – Cum ar ar arăta viaţa fără fotografie? (Casa de pariuri literare).

Galeria „La Gard” este deschisă nonstop,  cu ajutorul a 16 panouri expuse pe gardul Parcului Copou din Iaşi. Printr-un concept nonconformist, care-şi propune apropierea publicului larg de artă – şi invers – „La Gard” este singura galerie din România ce prezintă  în aer liber, permanent, o expoziţie de artă plastică.

Skip to content