„De ce eu?” – proiecții speciale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași

„De ce eu?” – proiecții speciale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din IașiDupă ce a fost văzut de peste 45.000 de spectatori în România, filmul politic De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, revine la Iași cu trei proiecții speciale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, pe 26, 28 și 29 martie, de la ora 18.00. Biletele costă 10 lei și pot fi cumpărate de la casieria Casei de Cultură, în ziua evenimentului, începând cu ora 17.00.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și rulează în cinematografele din România din 27 februarie. Recent, a câștigat Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia.

În paralel cu filmul a fost lansată și campania „Singur împotriva tuturor”, inițiată de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) și HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar și pe deceeu@hotnews.ro, sunt așteptate povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Totodată, zeci de studenți ai facultăților de Drept din București, Iași, Cluj, Constanța s-au alăturat campaniei #EuSuntPanait.

Campania „Singur împotriva tuturor”

Video: https://www.youtube.com/watch?v=DB5DpW_z7fE

Andreea Vasile și Emilian Oprea
Andreea Vasile și Emilian Oprea

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Alin Florea si Emilian Oprea
Alin Florea și Emilian Oprea

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

„De ce eu?” – proiecții speciale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași
Mihai Constantin

Campania #EuSuntPanait: https://www.youtube.com/watch?v=DB5DpW_z7fE

Making of – reconstituirea percheziției: https://www.youtube.com/watch?v=rnQWR6NEpj0

Trailer oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk

Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

Site oficial: deceeu.ro

 

„De ce eu?” – proiecții speciale la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași
Emilian Oprea

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

 

PARTENERI MEDIA: Europa FM, Digi24, UTV, Ca-n filme, Zile și nopți, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx, Decât o Revistă, Revista FILM, LiterNet, Ziarul Metropolis, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Getlokal.ro, Aarc.ro, Cărturești

Parteneri media locali: Ziarul de Iași, IașiFUN, TIMPUL, Evenimentul Regional al Moldovei, Suplimentul de Cultură, TeleM, Radio România Iași, AltIași, Iașul Cultural

Partener oficial: Asociația Studenților Jurnaliști Iași

Sponsor principal local: Casa de Cultură „M.Ursachi” Iași,

Partener: Casa de Cultură a Studenților Iași

Skip to content