Kino+. Festival de film rusesc la Iaşi

În perioada 25 -31 iulie 2011, în fiecare zi, de la ora 19,

Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Universitatea din București (Catedra de filologie rusă și Departamentul Servicii pentru Studenți) și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România vă invită la

Kino+. Festival de film rusesc

Proiecţiile vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea liberă!

Luni, 25 iulie – Italianul (2005), regizor: Andrei Kravciuk
O familie fără copii din Italia sosește la un orfelinat din provincie pentru a înfia un copil din Rusia. Vania, un băiețel de 6 ani, este pe placul oaspeților, asfel că ceilați copii îl poreclesc “italianul”. Pe Vania îl așteaptă o viață lipsită de griji în însorita Italie, însă chemarea sângelui nu îi dă pace: băiețelul se hotărăște să își găsească mama și pleacă în căutarea ei…

Marți, 26 iulie – Oamenii jazz-ului (1983), regizor: Karen Șahnazarov
Rusia Sovietică. Anii ‘20. Perioada Noii Politici Economice. Studentul Kostea Ivanov este foarte interesat de un nou gen muzical – jazz. Din această cauză, este exmatriculat de la școală, dându-i-se de ales: studiile sau muzica preferată. Konstantin alege jazz-ul. În urma anunțului lui Kostea, i se alătură Steopa care cântă la banjo și Jora care cântă la tobe. Trupa proaspăt înființată începe repetițiile.

Miercuri, 27 iulie – Asasinul țarului (1991), regizor Karen Șahnazarov
În noaptea dinspre 16 spre 17 iunie 1918, la Ekaterinburg a fost ucis, fără judecată, țarul Nikolai II împreună cu familia și apropiații săi. După câteva zeci de ani, un martor ocular, fost deținut, iar în prezent – vechi rezident al unui ospiciu, povestește despre evenimentele petrecute în acea noapte îngrozitoare, considerându-se asasinul țarului.

Joi, 28 iulie – Fiica din America (1995), regizor: Karen Șahnazarov
Personajul principal, un muzicant dintr-unul dintre restaurantele moscovite vine la San Francisco pentru a o răpi… pe fiica sa. Micuța Aniuta fusese adusă în secret în America de fosta lui soție atunci când se căsătorise cu un american respectabil.După o întâlnire emoționantă dintre tată și fiică, începe călătoria acestora cu auto-stop-ul prin toată America, o călătorie plină de peripeții și situații amuzante.

Vineri, 29 iulie – Brigada artistică de agitație “Dă-n dușman!” (2007), regizor: Vitali Melnikov
În timpul războiului, un grup de artiști, având la bordul vasului cu care călătoreau un cinematograf ambulant, merg de-a lungul unui râu siberian pe ale cărui maluri locuiesc foști chiaburi strămutați aici de pe întregul teritoriu al Uniunii Sovietice. Echipa de artiști oprește în fiecare localitate, dă concerte și rulează filme.

Sâmbătă, 30 iulie – Șîrli-mîrli sau Bucluc la indigo (1995), regizor: Vladimir Menșov
Sunteți invitați la o adevărată nuntă ruso-americano-evreiasco-țigăneasco-japonezo-indiană! În program: dezvăluirea unor secrete de familie, întâlnirea a doi-trei (maximum cinci) frați, dispariția și apariția unui diamant uriaș, urmăriri, dans, cântec, schimb de neveste, neutralizarea mafiei, mâncare de varză și aperitive cu carne și cireașa de pe tort – o călătorie în grup în Canare și acordarea titlului de mareșal.

Duminică, 31 iulie – Steaua (2002), regizor: Nikolai Lebedev
Anul 1944. Un grup de cercetași trece linia frontului pentru a verifica informațiile existente privind pozițiile ocupate de dușmani. Treptat, cercetașii se conving de faptul că inamicul se reorganizează pentru un contraatac decisiv. Comandantul grupului hotărăște să pătrundă până la un nod feroviar unde, conform informațiilor obținute recent, se află comandamentul.

Organizatori: Universitatea din București (Catedra de filologie rusă, Departamentul Servicii pentru Studenți), Comunitatea Rușilor Lipoveni din România
Coorganizator: Casa de Cultură a Municipiului Iași, Primăria Municipiului Iași.
Cu sprijinul:
Ambasadei Federației Ruse în România, Concernul Mosfilm, Studioul Lenfilm și Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România.
Sponsori:
Farmaciile Dona, Asociația de Turism Munții Măcinului, Gazprom
Parteneri media:
TVR Iași, Tele M Iași, Ziarul de Iași, Curierul de Iași, Ora de Iași, Iașul Cultural, Flacăra Iașului, Cronica de Iași, Inforusia, Cinemagia, CinemaRx, Autentic Promotion, Lume Bună, Artdesign, Zorile, ATRLB.

Skip to content