Festivalul Filmului de Foarte Scurt-Metraj 2011

Vineri, 6 mai, de la ora 18.oo, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” se desfasoara o noua editie maraton a deja bine cunoscutului

Festival International al Filmului de Foarte Scurt-Metraj/ „Très Courts”

Unic in lume, acest Festival promovează filmele de foarte scurt-metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionisti confirmati sau de talente inca nedescoperite. Aceasta nu il impiedica insa sa fie un eveniment mondial inovator, care aduce in atentia publicului numeroase tinere talente si promoveaza diversitatea culturala, de la Paris la Singapore, trecand prin Iasi, Tel Aviv si Ramallah. Anul acesta, mai multe orase noi s-au alaturat retelei, precum Bratislava, Bistrita sau Sighisoara.

 

Detalii despre filmele proiectate, aici.

De ce Très Courts?
Forma cinematografica XXS, accesibila unui public foarte larg, permite descoperirea unor noi talente din intreaga lume. Ea se preteaza unei difuzari foarte largi, pe toate suporturile: de la telefonul mobil, la marele ecran, trecand prin televiziune si Internet.

Cum se desfasoara?
Competitia internationala compusa din 46 de foarte scurt-metraje este difuzata in aceeasi in intreaga lume (aproape 70 de orase participante din 15 tari). Timp de 3 zile, fiecare tara organizeaza, in functie de preferinte, alte proiectii care pot pune in valoare talentele locale prin intermediul unor selectii proprii de filme. Mai mult decat atat, publicul poate vota filmele preferate.

Care sunt selectiile Festivalului?

Competitia internationala
Festivalul International „Très Courts” propune o selectie internationala in competitie, regrupand 46 de filme din 17 tari. Toate respecta aceeasi regula: nu depasesc 3 minute (fara generic). Toate genurile sunt prezente: fictiune, animatie, documentar, experimental…

Paroles de Femmes
La initiativa Très Courts Montpellier, cu sustinerea orasului Montpellier si a Delegatiei regionale pentru drepturile femeii si egalitatea in sanse Languedoc-Roussillon, regizoarele sunt aduse in lumina reflectoarelor, prin organizarea, pentru al treilea an consecutiv, a unei competitii speciale rezervate filmelor realizate de femei sau avand ca tema femeia.

„Around the Très Courts” Romania
Programele „Around the Très Courts” regrupeaza, in afara selectiei internationale, filme create la nivel local, dorind sa aduca in fata publicului tineri realizatori din regiune.
Astfel, spectatorii din Iasi vor putea sa descopere 20 de foarte scurt-metraje realizate de tineri regizori romani. Aceste filme au fost selectionate din peste o suta de productii primite de echipa Festivalului din toate colturile Romaniei. Ele se vor afla fi in competitie pentru premiile oferite de Orange, sponsor al Festivalului in tara noastra. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea de a-si vota favoritii, care vor fi rasplatiti cu Premiul national al Publicului.

Skip to content