Expoziție de fotografie - AN 2016

AN2016 - afis 2

Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi

Clubul Fotografilor Iaşi

Galeria de Artă “Labirint”

Expoziţie de fotografie

AN 2016

Bianca Adiaconiței, Florin Aioanei, Mihaela Ajităriți, Ioan Apetrei, Nicu Apostu,

Marius Balan, Claudiu Bîrliba, Bogdan Burlacu, Mihaela Burlacu, Dorian Butnaru,

Ghenadie Cebanu, Bogdan Cernea, Constantin Ciobanu, Constantin Ciofu,

Vlad Colotilă, Mihaela Constantinescu, Mirela Grosu, Romică Horhotă,

Vasile Iacob, Khaled Matar, Larisa Maxim, Doru Nastas, Gheorghiță Nemțanu,

Anamaria Oanea, Daniel Olariu, Alexandru Pohață, Codrin Popescu, Adrian Purice, Ioan Răducea, Ionuț Rebegea, Petronela Șerbănescu, Cristi Țibu, Adriana Tofănescu, Sorin Untu, Vasile Ursache, Cristian Vidrașcu, Oana Zobu.

Vernisaj: Marţi, 14 martie 2017, ora 18:30, Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Copou

Perioada expozițională: 13 martie – 31 martie 2017

ANTOLOGIA, CA UNITATE ÎN DIVERSITATE

Antologia anului fotografic 2016, pe care o propun membrii Clubului Fotografilor Iași, confirmă faptul că un reviriment spectaculos, așa cum este cel al activității mai recente a acestuia, presupune asumarea principiului unității în diversitate. Artiști de vârste diferite, din medii deosebite, cu varii studii și cu experiențe de viață suficient de diverse pentru ca activitatea clubului însuși să poată fi socotită o operă de artă în sine, avansează aici câte o piesă care, pe proprie răspundere, este declarată cea mai bună a anului. Îngemănarea, întru performanță artistică, a profilurilor artistice individuale presupune, pe lângă considerabilul efort organizatoric (pentru care conducerea merită deosebite aprecieri) și un început de raliere la un mod de a trata posibilitățile artistice (și tehnice) ale fotografiei care va face, poate, cu timpul, specificul școlii fotografice ieșene, la început de secol, XXI, și de mileniu, III…

Judecând după piesele antologate aici se poate susține, în acest sens, că se impune o dominantă, rezultată din preocuparea de a asocia funciarul realism fotografic cu simbolica gestului cotidian. Astfel, cele mai multe cadre urbane își iau, ca fond interpretativ al personajelor, repere constructive incitând în nu mai mică măsură decât acestea (Mirela Grosu, Codrin Popescu, Claudiu Bîrliba), atunci când nu se lasă fascinate de purul spirit geometric (Oana Zobu, Vasile Iacob), cu specială aplecare către umbra expresionistă (Constantin Ciobanu) sau către mistica luminii (Constantin Ciofu). Surprinderea dinamicii mulțimilor este promițătoare la juniorul Khaled Matar, în timp ce alții, mai reflexivi, propun compoziția geometrizată cu element uman (Marius Balan, Nicu Apostu) sau misterul peisagistic, pulsând el însuși de o viață aparte: Anamaria Oanea, Doru Nastas, Romică Horhotă sau Sorin Untu, care ne surprinde cu un Ceahlău în plină poezie hibernală, în tradiția marelui pictorialism american. Prin urmare, investigația obiectivă nu exclude poezia și crestele învelite în ceață pe care le-a reținut Mihaela Ajităriți par chiar mai senzuale decât liniile feminine surprinse de Adriana Tofănescu, în timp ce compoziția Petronelei Șerbănescu, centrându-se pe perechea surprinsă prin fereastra limuzinei și proiectată pe un cer evanescent, este curată alegorie.

Așa cum se întâmplă adesea într-un grup de creație dinamic, nu lipsesc reușitele venind din alte direcții, dinspre macrofotografie la Dorian Butnaru sau la Cristi Țibu, cel din urmă cu bizara siluetă a unui vulcan noroios în erupție, sau dinspre portretul-instantaneu, valorificând recuzita stradală (Beatrice Constantinescu, Adrian Purice, Vlad Colotilă). Așa cum se prezintă lucrurile, felul de a trata fotografia la Iași pare să se înscrie pe un drum clasic, acela în care abnegația individuală devine resursă neprețuită pentru valorificarea în sens artistic superior a datelor epocii. Ele sunt recalificate, fie poetic, fie psihologizant, analitic sau alegoric, cu un tonus optimist și cu o salutară capacitate de transfigurare estetică, ale cărei fațete reflectă considerabile personalități creatoare.”

Afiș realizat de Florin Aioanei

Text: Ioan Răducea

Mediatizare: Constantin Ciofu

Partener: “Cosmos Foto Digital” – Braşov

http://clubulfotografiloriasi.ro

http://www.facebook.com/clubulfotografiloriasi

Skip to content