Expozitie de ilustratii despre viata lui Janusz Korczac

Casa de Cultura ” Mihai Ursachi ” in colaborare cu Institutul Polonez Bucuresti va invita in perioada 19-26 Octombrie 2012 la expozitia de ilustratii despre viata lui Janusz Korczac.

Janusz Korczak, pe numele real Henryk Goldszmit, cunoscut și drept Bătrânul Doctor sau Dl. Doctor (n. 22 iulie 1878 sau 1879Varșovia ,Polonia – d. 5 sau 6 august 1942 ucis în lagărul de exterminare german de la Treblinka) – a fost un doctorpedagogscriitor publicist, activist social și ofițer al Armatei Poloneze.

Korczak a fost un pedagog inovator și autorul unor publicații despre teorie și practică în educație. A fost un precursor al drepturilor copiilor și un apărător al egalității între copii. În calitate de director al unui orfelinat, el a inițiat, printre altele, un tribunal al copiilor, în care ei înșiși să-și rezolve propriile probleme; li se permitea, de asemenea, să depună plângeri la adresa profesorilor.

Cunoscutul psiholog elvețian Jean Piaget, care a vizitat orfelinatul fondat și condus de Korczak, spunea despre el: „Acest om minunat a avut curajul de a-și pune toată încrederea în copiii și adolescenții de care avea grijă, ajungând până în punctul în care le-a încredințat problema educației în propriile mâini, însărcinându-i cu cele mai grele probleme, care cer mari responsabilități”.

Korczak a creat prima revistă care publica materiale trimise de copii și care era adresată îndeosebi copiilor – „Mica Revistă” („Mały Przegląd”). A fost unul dintre pionierii cercetărilor în domeniul dezvoltării și psihologiei copilului, cât și diagnosticării educaționale.

 

Skip to content