Zilele AUREL MIHAILOPOL la Iaşi

În perioada 17-18 iunie, Clubul Fotografilor de la Casa de Cultură “Mihai Ursachi” prezintă una dintre cele mai cuprinzătoare expoziţii de fotografie ce poartă semnătura artistului Aurel Mihailopol.

Cele trei expoziţii simultane reunesc peste 100 de imagini şi vor fi expuse în perioada 17 iunie – 11 iulie în trei locaţii diferite: Galeria “La Gard”, Galeria “Labirint” Copou şi Librăria Cărtureşti, Iulius Mall”.

Evenimentul va debuta vineri, 17 iunie, si va cuprinde şi o serată specială susţinută de către actriţa Rodica Mandache şi fiica sa, regizoarea Diana Mihailopol, alături de proiecţia filmului biografic “Nota 10 pentru pâine şi salutări de la mama”.

Detalii, aici.

Aurel Mihailopol (1928 – 1982)

Fotograf român de origine greco-slavă, de talie internatională. Fotoreporter la diverse reviste de cultură, considerat “as-ul anilor ‘80”, fotografiile sale au fost numite, în repetate rânduri “poeme optice”. Şi-a impus numele în lumea investigaţiilor spirituale şi artistice din perioada anilor ’70 – ’80. Portretist prin forţa sa de metaforizare a realităţii, adept al detaliilor create de natură. Titlurile fotografiilor sale erau inspirate din lirica românească şi universală.

4 iulie 1928 – se naşte la Constanţa, unicul fiu al unei tinere de origine rusă şi al unui antreprenor de biserici de origine greacă.

1935 – parinţii divorţează, astfel Aurel Mihailopol împreună cu mama sa părăsesc Constanţa, ajungând la Bucureşti. Mihailopol urmează cursurile unei şcoli gimnaziale şi liceale dintr-un cartier de la periferie.

1947 –Mihailopol se înscrie la şcoala de aviaţie de la Focşani, dorind să profeseze ca aviator. Începe ca pilot de încercare. La insistenţele mamei sale renunţă la aviaţie. Se dedică fotografiei. Profesează ca fotograf în cadrul unor reviste şi ziare bucureştene. Nu va uita niciodată aviaţia, folosind cu nostalgie norii ca element primordial în arta fotografică.

1954 – 1956 – Colaborator al unor reviste bucureştene, fotoreporter, un timp scurt Mihailopol semnează sub pseudonimul Paiuc (anagrama poreclei unei iubite din prima tinereţe). Apoi revine la originala semnatură – Aurel Mihailopol. Participă la 86 de Saloane Internaţionale şi este distins cu 26 de premii şi medalii internaţionale.

1961 – Federaţia Internatională de Artă Fotografică (FIAP), la propunerea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România îi acordă titlul de arist FIAP (A.FIAP).

1965 – Preşedintele FIAP, Dr. Maurice Van Wier îi înmânează distincţia federaţiei – Excellence FIAP (E.FIAP.).

Iulie, 1968 – Expoziţia sub titlul “100 + 1 FOTO-grafii” organizată la Tel–Aviv, Ierusalim, Haifa. Organizator : Teshu Solomovici.

1970(?) – Este fotoreporter la ziarul “Scânteia”. Colaborează cu revista “Cinema”.

1973 – Începe să scrie romanul biografic “Săru’ mâna coniţă, a venit fotografu’”, roman cu subtext anticomunist, lucru care atrage atenţia Securităţii comuniste din România. Mihailopol devine obiectiv de urmărire politică.

1975 – Expoziţie de fotografie organizată la Teatrul Naţional din Bucureşti. Este fotoreporter la revista “Cinema”.

1978 – revine în Israel şi Italia, în cadrul unor expoziţii internaţionale.

1979 – Nemulţumit de lipsa de creativitate şi de interdicţiile în ceea ce priveşte libertatea artei, impuse de regimul comunist, Mihailopol semnează apelul către Paul Goma, apel împotriva dictatorului Ceauşescu. Securitatea are un nou motiv de a-l urmări pe Mihailopol. Din acelaşi motiv, în acest an este concediat de la revista “Cinema”. Este angajat la revista “Flacăra”.

Mai, 1980 – Expoziţia sub titlul “Chipuri şi privelişti” organizată de Adrian Păunescu, în cadrul Sălii Dalles. Este premiat pentru o fotografie intitulată “Carmen Seaculare Valachicum”. Se reîntoarce în Israel şi pune bazele expoziţiei “Chipuri şi privelişti”, la Tel–Aviv şi Ierusalim pentru anul 1984, dar este în continuare urmărit de Securitate.

1981 – Colaborează cu Televiziunea Română, rubrica “O fotografie pe săptămână” în cadrul emisiunii “Mozaic cultural-artistic” prezentată de Tudor Vornicu.

5 decembrie 1982 – La vârsta de 54 de ani, cu romanul fluviu neterminat şi fiind aşteptat în Israel şi Olanda, Aurel Mihailopol moare la spitalul Municipal, moartea sa fiind influenţată de Securitate şi regimul comunist de la acea vreme. Diagnosticul oficial a fost cancer pulmonar.

Aprilie 1996 – La Botoşani se deschide o galerie de artă fotografică care poartă titlul “Aurel Mihailopol”.

1999 – 2000 – Filmul documentar “Nota 10 pentru pâine şi salutări de la mama” (15’), film portret despre Aurel Mihailopol, vede pânza marelui ecran. Scenariul şi regia sunt semnate de fiica acestuia, Diana Mihailopol. Imagine : Andrei Corutz.

2000 – Lansarea romanului “Saru’ mâna coniţă, a venit fotografu’” de Aurel Mihailopol, editura Curtea Veche. Lansarea cărţii a fost însoţită de o retrospectivă foto.

 

Skip to content