Spectacolul Istoriei

Începând de astăzi, în cadrul campaniei “TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte”, Teatrul Naţional Iaşi deschide la Galeria Labirint a Casei de Cultură “Mihai Ursachi” expoziţia “Spectacolul Istoriei”, realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeului Literaturii Române.

“Acum 180 de ani, la Iaşi, lua fiinţă primul Teatru Naţional şi prima instituţie de spectacole de stat din spaţiul românesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. La acea vreme, pe 18 noiembrie, avea loc cea dintâi premieră românească sub acoperişul unei instituţii teatrale naţionale de stat: spectacolul “Farmazonul din Hârlău” de Vasile Alecsandri, pus în scenă de Costache Caragiali. Sărbătoarea Teatrului Naţional Iaşi este marcată printr-o suită de evenimente care are menirea de a oferi publicului accesul la istoria fascinantă de 180 de ani a scenei naţionale ieşene de teatru: expoziţii, lansare de album şi numeroase momente în spaţiul virtual”, spun reprezentanţii Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” prin intermediul unui comunicat de presă.

“Expoziţia acoperă un parcurs de mai bine de un secol şi ilustrează iconografic cele mai importante momente care au marcat evoluţia primului teatru naţional din România – de la înfiinţare până în anii ’70”, a declarat Cristina Rădulescu, secretar literar al Naţionalului ieşean şi coordonatorul proiectului “Spectacolul Istoriei”.

Skip to content